Mădălina fără noxe.

Mădălina ne-a contactat online și ne-a spus că apreciază foarte mult proiectul Biciclescu și că vrea să facă parte din el. I-am spus că apreciez mesajul și apoi am întrebat-o când putem să ne vedem la o cafea.

Mi-a spus că ne vedem atunci când ajunge în țară.

Să fie oare-n vacanță? Nu, Mădălina nu trăiește în România, ci în Olanda. A plecat acolo acum cinci ani fascinată de cultura olandezilor.

La aproape două săptămâni după primul contact de pe internet, ne-am văzut cu Mădălina la o cafea în inima Bucureștiului, la o terasă.

Ea a venit pe o bicicletă superbă, veche.

Mădălina fără noxe.

Mădălina fără noxe.

“Frumoasă bicicletă.”, îi zic, așa cum spun adesea bicicliștilor pe care-i întâlnesc.

“Mulțumesc. Este primită de la tata de când aveam vârsta de 8 ani. Este din Suedia. Am căzut cu ea de nenumărate ori.”, a început să-mi povestească.

În Olanda Mădălina spune că s-a redescoperit.

Mă uit în ochii ei și văd entuziasm. Sincer, asta-i tot ce văd. Un om agitat. Agitat și entuziasmat, cu o atitudine pozitivă contagioasă. De departe cel mai optimist și agitat om pe care l-am cunoscut prin proiectul acesta.

Are un plan bine pus la punct. Știe exact de ce vrea să o fotografiem. Are un mesaj și vrea să-l promoveze foarte clar: NU NOXELOR.

“De ce ești atât de supărată pe noxe?”, o întreb încercând să fac pe prostul în timp ce, în spatele nostru, în super-viteză trec repede câteva zeci de mașini gălăgioase.

Mădălina fără noxe.

Mădălina fără noxe.

“În scara în care eu am crescut de mică, dintr-un total de 63 de apartamente există 5 cazuri de cancer și astm. E dureros din punct de vedere sufletesc.”, a încercat să-mi explice pe scurt. Dar apoi a fost întreruptă de un cocalar care își tura la maxim motorul în spatele nostru.

M-am gândit apoi că am ales un loc așa interesant pentru o întâlnire ca asta… Eram la doar 4-5 metri de bulevard și mașinile erau atât de enervante!

Mădălina are 31 de ani, dar are un suflet atâââât de tânăr și energic.

Uneori mă uit în ochii oamenilor și îi analizez. Și în timp ce fac asta, deși aud ce mi se spune, nu pot asculta. Adevărul este că Mădălina a vorbit mult, dar eu am auzit puțin. Eram atent la gesturile ei și zâmbetul omniprezent. Să fie oare de la faptul că nu trăiește în România? Să fi preluat din atitudinea olandezilor?

Mădălina fără noxe.

Mădălina fără noxe.

La un moment dat scoate din geantă o diplomă. A făcut un curs de opt luni de înot și acum este ca un pește-n apă. E mândră de realizarea ei și se bucură asemeni unui copil. Dar o admir din tot sufletul pentru modul în care se bucură.

“Avem doar un spital specializat în pneumologie pentru două milioane de oameni în București!”

Mă uit în ochii ei. Nu știu ce să-i zic. Dau din cap în semn că înțeleg… Dar nu zic nimic.

“Consider că nu este suficient având în vedere că în fiecare săptămână se înregistrează 20 de cazuri noi de cancer pulmonar. … să nu mai vorbim de alte boli care sunt derivate.”, continuă revoltată.

Îi spun că în România sunt, într-adevăr, foarte multe probleme. Dar sunt blocat. Nu știu ce să-i zic.

Îmi povestește că în Olanda este voluntar într-o asociatie de mediu. O felicit pentru implicare. Cred că-i spun pentu a treia oară în 30 de minute că o admir.

Mădălina fără noxe.

Mădălina fără noxe.

Mădălina fără noxe.

“Cert este că în mod individual, luându-ne fiecare câte o bicicletă sau o trotinetă sau un step putem schimbat aerul din București…”

De-a lungul anilor mi s-a spus de multe ori că mă lupt cu morile de vânt încercând să fac o schimbare pentru acest oraș.

Mă uit iar în ochii Mădălinei și fie nu i-a spus nimeni de morile de vânt de care mi s-a spus mie… fie nu-i pasă.

Mădălina crede în schimbare. Aș putea spune că-i naivă. Dar aș fi un prost să spun așa ceva.

Mama Mădălinei este bolnavă. În fotografii apar radiografiile mamei ei. De când s-a îmbolnăvit mama ei a început să observe că în jurul ei tot mai mulți oameni suferă din cauza aerului poluat.

Mădălina vrea să tragă un semnal de alarmă foarte simplu: ne îmbolnăvim. Ne îmbolnăvim unii pe alții. Este atât de simplu. Mădălina fără noxe. București fără noxe. Lumea fără noxe.