bicicleteme_biciclescu-4100

Bicicle TeMe este un atelier de biciclete din Timișoara pornit de doi prieteni, Raul și Mihai, pasionați nebunește de meșterit… la biciclete, în mod special.

Și când spun meșterit, nu mă refer la reparat, ci la recondiționări complete sau biciclete customizate 100%.

Pentru că n-am ajuns la Timișoara să stau cu cei doi la o discuție ce probabil avea să devină filosofică, ne-am rezumat la un interviu scurt online. (Dar aici găsești un alt material despre Raul și Mihai, în completarea acestuia.)

bicicleteme_biciclescu-4202

bicicleteme_biciclescu-4176

bicicleteme_biciclescu-4119

– Am auzit că unul dintre voi și-a dat recent demisia?

Raul – Da, eu mi-am dat demisia din postul de arhitect de la o firmă din Timișoara pentru a lucra în firma pe care, alături de Mihai, am crescut-o timp de câțiva ani din pură pasiune și hobby. Și nu regret decizia luată.

bicicleteme_biciclescu-4280

bicicleteme_biciclescu-4253

– Când ați învățat să pedalați și ce vă amintiți despre prima bicicletă?

Raul – Am învățat să pedalez la vârsta de 6 ani asistat de bunicul meu care ținea şaua unui Pegas Camping în timp ce eu pedalam de zor. Când am realizat că mergeam singur, bunicul era de mult în spate gâfâind. Pegasul acela a fost bicicleta copilăriei mele (și al mamei mele), motiv pentru care a fost și restaurat acum 2 ani și mai poate fi abuzat de 2 generații…

Mihai – Am învățat să pedalez la vârsta de 5-6 ani tot pe un Pegas. Am dat șaua jos de pe bicicletă și m-am folosit de portbagaj. Apoi am primit un bmx chinezesc.

bicicleteme_biciclescu-4284

bicicleteme_biciclescu-4273

– Ce simțiți când meșteriți la o bicicletă? Ba mai mult, ce simțiți când, după ce ați meșterit la ea, urcați și dați la pedală? Tind să cred că-i o senzație unică. Eu nu știu să umblu la biciclete, sunt complet atehnic. :)

Raul – Meșteritul la biciclete este un “feeling” aparte. Îți dă sentimentul de calm, de scop, de mulțumire, de frustrare, de satisfacție totală când clientul își preia bicicleta cu zâmbetul pe buze și știi că ai facut o treabă bună… E un “mix bun” de emoții și trăiri. E de asemenea un proces de învățare continuu, iar bicicletele la comandă sunt de multe ori frâu liber la creație și imaginație (în bugetul limitat de client)… Which makes it more fun!

Iar datul la pedală de la final e un ritual de autoverificare și semn de respect față de biciclistul căruia îi vei încredința bicicleta, o testăm noi ca să ne asigurăm că totul funcționează și experiența utilizatorului final va fi una plăcută. Pedalatul pe propriile bițe e doar sentimentul de apartenență la un grup de oameni faini care nu uită de distracția și sentimentul de libertate pe care îl simți când ai o biță intre picioare.

bicicleteme_biciclescu-4207

bicicleteme_biciclescu-4209

Mihai – Fiecare bicicletă e diferită și te pune la încercare. Când începi să meșterești la una îți vin idei și pentru altele. Treaba bună e că vezi produsul final mai repede decât în arhitectură, iar dacă și clientul este mulțumit la final, tu ești la fel. Asta te împinge să faci alta și alta… Clienții sunt cel mai important factor în crearea unei biciclete. Dacă ei îți dau mână liberă, atunci exista un infinit de idei și asta te satisface. Ești liber la creație.

Un lucru și mai fain e că te dai cu foarte multe biciclete de toate tipurile și poți să tragi concluzii de la fiecare gen și tip de bicicletă. De acolo pot să și recomand o bicicletă potrivita pentru fiecare.

bicicleteme_biciclescu-4319

bicicleteme_biciclescu-4291

– De ce nu pedalează mai mulți oameni?

Mihai – Din comoditate, din lipsa infrastructurii, deoarece am auzit și expresia “nu vreau să par sărac”… Trist!

bicicleteme_biciclescu-4324

bicicleteme_biciclescu-4295

– Voi credeți în “bicicletă”? Credeți că ea reprezintă o soluție pentru multe probleme pe care le avem în societate în prezent?

Raul – Cred că bicicleta poate fi o modalitate de a descongestiona orașe, de a le face mai “eco”, mai prietenoase, mai sănătoase, dar nu aș impune nimănui utilizarea ei. “Do it if you feel like doing it!”

Mihai – Eu cred în bicicletă foarte mult. Când am intrat la facultă am avut mașină. După o perioadă scurtă de timp mi-am dat seama că nu am unde să o parchez când ajung la destinatie, pierd mult timp, stau prea mult în trafic etc. Apoi am luat bicicleta ca mijloc zilnic de deplasare și mi-am dat seama că reduc la jumate timpul din punctul A în punctul B. Un lucru important este și mișcarea pe care acum oamenii nu o mai fac. În plus, bicicleta este eco…

bicicleteme_biciclescu-4337

bicicleteme_biciclescu-4351

– Cum este să ai un business bicycle-related în Timișoara?

Raul – Bike-related business în Timișoara este la început încă, anual numărul de bicicliști crește, se schimbă și extinde și infrastructura… iar feeling-ul de a face parte din aceasta dezvoltare treptată de la început este unul fain, care ne menține pe poziții și ne face să vrem să creștem.

Mihai – Acest business este încă la început. Timișoara este totuși un oraș foarte mic. În 3 ani am încercat să creștem prin muncă zilnică dusă de multeori la extrem. Trebuie să ai răbdare în acest business și să crezi în el. Echipa pe care o ai lângă tine și faptul că suntem prieteni consolidează dorința de a rezista și răbdarea.

– Care ar fi “sfatul-suprem” pe care l-ați da oricui și care să fie legat, într-un fel sau altul, de biciclete?

Raul – Nu fi încăpățânat, încearcă măcar într-o dupămasă însorită să pedalezi undeva cu un prieten și îți vei aminti instant sentimentele din copilărie, libertatea, autocontrolul și fericirea pe care bicicleta le poate scoate din tine!